Het is alweer december. Weer een jaar voorbij. Voor mij altijd een momentje van zelfreflectie. Heeft afgelopen jaar mij gebracht wat ik ervan hoopte? Wat heb ik goed gedaan en wat verdient niet echt de schoonheidsprijs?Waar sta ik nu in het leven? En heb ik de mensen om mij heen die ik graag om mij heen wil hebben?
En natuurlijk ook een stukje vooruit kijken. Wat wil ik dat 2018 mij gaat brengen? Of beter gezegd, hoe zorg ik ervoor dat ik over een jaar terug kijk op een geslaagd 2018? Wat zijn mijn doelen en wat zijn mijn grote dromen? Wat heb ik afgelopen jaar niet handig aangepakt en wil ik komend jaar beter doen?
Even een moment nemen om de balans op te maken is in mijn ogen erg zinvol. Niet alleen om zelf de regie te houden over jouw eigen leven maar vooral ook om te zien hoe dankbaar je mag zijn voor al het moois dat er is. Iets wat veel mensen helaas vergeten.
Wil jij ook weten waar je allemaal dankbaar voor mag zijn? Waar je nu staat in het leven en waar je naar toe wilt? Wil je meer richting geven aan wat je komend jaar wilt doen? Pak dan een pen en een stuk papier even geef antwoord op de volgende vragen.
Terugblik opafgelopen jaar
- Wat heb ik afgelopen jaar gedaan waar ik het meest trots op ben?
- Was dit een doel dat je van te voren gesteld had?
- Wat inmijn persoonlijkheid heeft ervoor gezorgd dat ik dit doel kon behalen?
- Wat heb ik afgelopen jaar niet gedaan maar had ik wel willen doen?
- Wat in mijn persoonlijkheid heeft ervoor gezorgd dat je dit doel niet hebt behaald?
- Wat heb ik afgelopen jaar gedaan waar ik spijt van heb?
- Waarom heb ik hier spijt van?
- Wat heb ik gedaan om het recht te zetten?
Stand van zaken met het levenswiel
Om ècht de stand van zaken op te kunnen maken kun je gebruik maken van het levenswiel. Het levenswiel is een heel handig hulpmiddel waarmee je de verschillende onderdelen van jouw leven eens onder de loep kan nemen. Het helpt je te zien hoe belangrijk het is om balans te houden in je leven en om prioriteiten te stellen.
Het levenswiel bestaat uit acht onderdelen: gezondheid, vrienden en familie, liefde, carrière, geld, persoonlijke ontwikkeling, tijd voor jezelf en je fysieke omgeving.
Wanneer je het aandurft om echt kritisch te kijken naar je eigen leven kun je hier het levenswiel downloaden en printen. Vervolgens geef je voor elk onderdeel (van 0 tot 10) aan hoe tevreden je bent over dit aspect van je leven. Het gaat niet om wat je van het verleden vond of wat je voor de toekomst wilt. Het gaat om de situatie zoals die vandaag de dag is.
Wanneer je ieder onderdeel een cijfer hebt gegeven kun je de punten met elkaar verbinden. Zo ontstaat er een wiel.
Hoe ziet jouw wiel er uit?
Als de figuur mooi rond is, dan is er sprake van balans. Wellicht kan het levenswiel nog wel wat groter. Want waarom een 7 houden als er ook een 9 of een 10 in zit? Toch komt het weinig voor dat iemand een rond figuur heeft. Vaak is er minstens één aspect dat onderbelicht is en waar (flinke) verbetering mogelijk is.
Dit is zo omdat veel aandacht voor het ene aspect invloed heeft op een ander aspect. Je hebt immers maar 24 uur in een dag. Als jij bijvoorbeeld hoog scoort op carrière en geld is de kans groot dat je wat inlevert op tijd voor jezelf, vrienden en familie of soms vooral op gezondheid.
Om echt een gelukkig leven te leiden moet je balans hebben tussen al deze aspecten. Natuurlijk mag je kleine verschillen hebben. Iedereen zit anders in elkaar en de een wordt gelukkig van veel tijd voor zichzelf terwijl een ander blij wordt een goed gevulde portemonnee waarmee hij leuke dingen kan doen met zijn vrienden.
Maar pas op, worden de verschillen te groot verliest het wiel zijn ronde vorm en wordt de weg hobbelig.
Hoe ga je het anders doen?
Om verbeteringen door te kunnen voeren in jouw leven ga je nu bepalen hoeveel motivatie je per aspect hebt om dit punt aan te pakken. Download hiervoordit document en print het uit.
Als eerste schrijf je de cijfers op die je ieder aspect gegeven hebt in de eerste kolom. Daarna geeft je in de derde kolom aan hoeveel motivatie je hebt om het betreffende aspect te verbeteren. Dit doe je door een cijfer te geven tussen de 1 (geen motivatie) en de 10 (enorme motivatie).
In de twee kolom geef je aan hoeveel ruimte er per aspect is voor verbetering. Dit is 10 minus het cijfer dat je in de eerste kolom hebt gegeven.
Vervolgens bepaal je de prioriteit. Met andere woorden, met welk aspect ga je als eerste aan de slag? Dit doe je door per aspect de ruimte voor verbetering te vermenigvuldigen met het cijfer dat je hebt gegeven als motivatie.
Stel: ik heb mijn financiële situatie een 6 gegeven in het levenswiel. De motivatie die ik heb om dit aspect aan te pakken is een 7. De prioriteit bereken ik dan als volgt:
De ruimte voor verbetering is 10 – 6 = 4
De prioriteit is dan 4 x 7 (motivatie) = 28
Als je dit vervolgens voor ieder aspect doet en invult in de laatste kolom krijg je heel duidelijk inzichtelijk welk aspect (de hoogste score) je mee aan de slag moet gaan.
Maak je ontwikkelplan
Nu je weet met welk aspect je als eerste aan de slag moet gaan is de volgende stap om een ontwikkelplan te maken. Hiervoor kun jedit document gebruiken.
Je bent natuurlijk vrij om meerdere aspecten tegelijkertijd aan te pakken maar je moet je wel realiseren dat waar je je focus legt, je op andere gebieden geen focus meer hebt.
Let er dus op dat je balans niet doorslaat de andere kant op. Dat je je bijvoorbeeld zo focust op je financiële situatie en je carrière dat dit ten kost gaat van je gezondheid of je relatie.
Op naar het nieuwe jaar!
Ik hoop dat je methet levenswiel een mooi instrument hebt dat je kunt gebruiken bij het bereiken van de doelen die je hebt voor het nieuwe jaar. Ik wens je in ieder geval alle geluk en vooral heel veel (zelf)liefde.